English

Menü
Nyitólap
Bővebben
Software
Elérhetőségeink

Néhány munkánk
100MS/s DSO
DigiCam8
Arthur-PC
USB-s programozó
Eredményjelzők


Arthur-PC - Egy HD64180 alapú számítógép

Ez volt az én gépem, a gép. Kb. 1985-től 1992-ig építettem. Állandóan változott rajta valami. Ez lett a végső állomás, amit csak 1999 decemberében módosítottam sw vonalon, Y2K kompatibilitás érdekében.

A dolog a Z80 + LEDes kijelzőtől indult. Ez volt a kezdet. Gábor barátomnak volt egy HP gyártmányú DIP28 nagyságú 4 karakteres 5x7 formátumú kijelzője, amire mindenáron ki akarta írni az akkori barátnője (jelenlegi felesége) nevét. Én azokban az időkben egy Nebuló-2 nevű géptől fellelkesülve már törtem a fejem egy z80-as gép építésén. Mondtam Gabinak, hogy nem probléma, csinálunk egy számítógépet a kijelzőhöz, és azt írunk rá, amit csak akarunk. Persze ez akkor igen nagyképű kijelentés volt részemről, de tudtam, hogy van önzetlen segítség a hátam mögött az apám és a bátyám személyében. A gép cirka két hét alatt el is készült, és kis nógatás után elindult. A rendszer software-t a bátyám írta meg, de az ILDI-GABI részt büszkén mondhatom, én írtam :-) Később Gabival versenyeztünk, hogy ki tudja rövidebbre megírni az ILDI-GABI programot. A versenyt Gábor nyerte meg valami 23 byte körüli programhosszúsággal. Ezt a gépet heti váltással birtokoltuk Gabival.

A 4 karakternyi display-t elég hamar kinőttük. Karácsonyra kaptam egy akkoriban kokomlistás EF9366 típusú IC-t (GDP), ami egy remek grafikus display processzor volt. Ez lett a gép videovezérlője. Monitorként Tünde vagy Junoszty TV szolgált. Később a display-t átalakítottam karakteres üzemmódúra, mert grafikusan elég lassú volt, és egyébként sem akartam grafikát, csak terminált.

Aztán jött a nagy áttörés, a floppy, vagy a PLOFI, ahogy a nagymamám mondta. Ez természetesen 8 (!) collos drive volt, 220 voltos motorral, ahogy kell. 242 kbyte / oldal. A floppy miatt az egész gépet újraépítettem, innentől kezdve rack-es volt. Processzor-, video-, floppy- és I/O kártya. Kezdetben ezek alkották, később bővült RAM-disk és Winchester vezérlővel, de ne szaladjunk ennyire előre. A floppy egyenes vonzata volt a CP/M 2.2 operációs rendszer. Ekkor 4MHz órajelről ment a z80. 64k RAM, 56k-s CP/M. A billentyűzet egy hall-generátoros TKI példány volt. Olyan jó kbd-om azóta sem volt! A display még mindíg a GDP alapú, de 32 sor / 64 karakteres, színes változat, bár a monitorom mindig mono volt, ezért csak 16 árnyalat volt színek helyett.

A TKI (ejtsd: táki) billentyűzet:

Következő lépés volt az 1.2MB, 5.25 collos floppy meghajtó. Ezt 1988 nyarán 12000 magyar forintért vásároltam használtan. Software vonatkozásban is voltak haladások. Először a CP/M parancsfeldolgozóját cseréltem le saját fejlesztésűre. Később megírtam az MS-DOS-os PathMinder program klónját magamnak, ami sokat javított a munkavégzés hatékonyságán. További gyorsítás volt a 256 kbyte RAM-disk. Ezt kibővítettem további 256 kbyte RAM-disk-kel, ami már CMOS RAM volt telepes megtáplálással. Így kikapcsolás után sem törlődött a disk. Baromi gyors volt a floppy-hoz képest. Következő nagyobb állomas a katonaság volt, amikor megállt az élet, de az eszem is. Hogy ez mire volt jó??? A sereg után tovább fejlődött a gép. A legfontosabb lépés egy Winchester volt. Ez teljesen új dimenziókba helyezte a dolgokat. 40 Megabyte! Hihetetlen!

2001-ben írtam egy Arthur-PC emulátort linux-ra, egy screen-shot:

A 40 MB disk megjelenésével nagy szükség lett egy olyan operációs rendszerre, ami ismeri a könyvtárak fogalmát, mert sajnos a CP/M 2.2 nem ismerte, csak egyetlen root directory volt minden lemezen, (meg 15 user, de ezt most hagyjuk). Közben lett IBM-PC-m meg elkezdtem csinálni egy 68000 alapú gépet is. Ekkor Döme barátom eléggé fura módon elkérte, vagy inkább elvitte a HALL-os keyboard-omat, csak PC-ről lehetett a gépet használni egy kbd szimulátorral, amit Döme vágott össze hirtelen a PC-re. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, és döntöttem. Áttolom a Tigrist! Azaz újraépítem az egészet. Az új processzorkártyára z80 helyett egy HD64180 került, ami gyorsabb volt, és legfőképp volt benne egy lapozós MMU. Ez 1M cimtartományt tett lehetővé. A videokártya M6845 alapú lett, 25 sor, 80 karakter, 16 szín. 32k RAM, azaz 8 lap. A Winchester-vezérlőben továbbra is az i82062 volt a controller IC, de digitális PLL került rá az analóg helyett. Ez speciel nem volt szükségszerű, mert az analóg is kifogástalanul működött. Még szép, a bátyám diplomamunkája volt. Arra a PLL-re azóta is méltán büszke. A floppy kártyára egy 37C65 ment, ettől kezdve tudta az MFM módot. A RAM-disk értelmét vesztette a Winchester megjelenésével, a DRAM-os panel teljesen megszűnt, a 256k CMOS panelt átalakítottam olyanra, hogy az új processzor címtartományában natívan látható legyen, az addigi I/O-s, számlálós címgenerátoros megoldás helyett.

BF:Winchester JF:CMOS-RAM
BA:Processzor JA:Video


Az összes kártya a helyén: CPU, VIDEO, I/O, RAM, WDC, FDC

A billentyűzet pótlására a következő megoldás született: vettem egy PC billentyűzetet, amiből a nyomógombokon kívül mindent kiszedtem és megépítettem első mikrokontrolleres munkámat, a billentyűzetvezérlőt. Egy 8051 került bele, sima TTL sorosvonalon beszélt a géppel. A gép új HW-ére írtam egy file-rendszert. Ezt ARDOS 1.0-nak hívtam. Nem volt hosszú életű a dolog. Sajnos assembly-ben íródott, nem lett valami jól áttekinthető. Közben került a gébpe egy óra IC elemmel. Az új órán fellelkesülve megírtam a NewDOS-t, ami jelenleg is fut a gépen. Ez már 'C'-ben készült és kihasználta a HW adta lehetőségeket. Ez CP/M felülről kompatibilis, tehát futnak rajta a CP/M programok, de pluszban tudja a könyvtárakat és a hard link-et.

Ez volt az EPROM-égetőm: a 25V-os tranzvertert Attila bátyám csináltaBoot után most így várja a parancsokat a masina:Írtam egy HD64180 FullScreen debugger-t magamnak. Kinézetre kísértetiesen hasonlított az MS-DOS-os AFD programra, mivel az alapötlet onnan jött. Kezelhetőség szempontjából kicsit komplikáltra sikerült, de a ddtz-nél még mindig jobb volt.A képen látható két kártya hátulja. Sajnos ez a technológia nem volt versenyképes a 100+ MHz-es gépekkel, úgyhogy egy idő után nem tudtam elkerülni a PC használatát, ami szép lassan a polcra kényszerítette az Arthur-PC-t. A gép a mai napig üzemképes.

Ugrás a lap tetejére Utolsó módosítás: 2017.12.05
Copyright © 2008