English

Menü
Nyitólap
Bővebben
Software
Elérhetőségeink

Néhány munkánk
100MS/s DSO
DigiCam8
Arthur-PC
USB-s programozó
Eredményjelzők


Software

Beágyazott rendszerek esetén a mikrokontroller szoftvert C és assembly nyelveken írjuk.

Az assembly a processzor saját programozási nyelve. Minden processzornak (processzor családnak) saját assembly nyelve van, ezért az ezen a nyelven írt programok csak azon a processzoron használhatók, amire megírták. Használata elég kényelmetlen, különösen nagy odafigyelést igényel, napjainkban komoly programok írására nem használatos. Azonban egy beágyazott rendszer szoftverének egyes részein használata elkerülhetetlen. Mi assembly-t csak rendszerindulási pontokon, megszakítás-kiszolgáló rutinokban vagy azok belépési pontjain, multi-task kernel mélyebb részein és tömör, gyors, de önmagában egyszerű rutinok írásakor alkalmazunk. Másik alkalmazási területe az assembly nyelvnek a sebességre kiélezett berendezések, ahol nincs lehetőség gyorsabb processzor alkalmazására, viszont magasszintű nyelvek használata nem ad kellő feldolgozási sebességet.

A C nyelv egy általános célú, magasszintű programozási nyelv. Nem kötődik semmilyen hardverhez, processzorhoz vagy operációs rendszerhez. Ezért és egyéb sajátosságai révén rendszerprogramozási és hardverközeli nyelvnek tartják, így különösen alkalmas beágyazott rendszerek készítésénél. A C nyelven megírt programokat fordítóprogram alakítja át az adott processzor assembly nyelvű programjává. Így a C programok, függvények processzorfüggetlenek, bármilyen processzoron alkalmazhatók.

Rendelkezünk jelentős mennyiségű saját fejlesztésű függvénykönyvtárral, de használunk mások által megírt, ingyenesen elérhető megoldásokat is.

Sajátok között szerepel pl.:
  • MMC/SD kártya kezelés
  • FAT-12 / FAT-16 / FAT-32 fájlrendszer
  • Különböző menükezelők
  • Kisebb adatbázis rendszerek
  • LCD kezelő rutinok

Szoros kapcsolatunk van az ausztrál Bendor Research Pty. Ltd -del, akinek néhány ingyenesen elérhető, valamint pár számunkra kifejlesztett termékét is felhasználjuk munkáink során. Ezek főképp gcc-hez írt lebegőpontos és egyéb support könyvtárak, linkelt-lista kezelő függvények és multi-task kernel.

A fejlesztést Linux operációs rendszeren végezzük, nyilt forráskódú eszközökkel. Többnyire a GNU gcc fordítóit alkalmazzuk, a forrásszövegeket XEmacs és jEdit szövegszerkesztőkkel írjuk. Az object file-okat saját fejlesztésű USB-s programozónkkal töltjük le a mikrokontrollerekbe.


Ugrás a lap tetejére Utolsó módosítás: 2017.12.05
Copyright © 2008