English

Menü
Nyitólap
Bővebben
Software
Elérhetőségeink

Néhány munkánk
100MS/s DSO
DigiCam8
Arthur-PC
USB-s programozó
Eredményjelzők


TELELUX munkák

2000 nyarán talált meg a TELELUX Kft egy fejlesztési munkával. Konkrétan egy izzós videó-mátrix tábla vezérlőelektronikáját kellett korszerűsíteni. Az eredeti elektronika egy Lehel 120 nagyságú, TTL áramkörökből felépített berendezés volt. A modern technika felhasználásával ezt nekem egy 60x100x200mm-es dobozba sikerült megtervezni.

A szerkezet fogad egy videojelet, amit folyamatosan digitalizál, és a digitális adatokat az eredeti koax kábeleken keresztül eljuttatja a táblába. A táblában levő elektronika maradt az eredeti. A videojel bemenet mellett van a készüléken egy számítógépes csatlakozási lehetőség is, amin keresztül néhány paraméter állítható, valamint a mozgókép feliratozható vagy akár egészében felülírható számítógépes képpel. Ez a vezérlés 2008 nyaráig szolgált az FTC Üllői úti stadionjában.

Elölről így fest:


A négyrétegű panelon akkoriban még elég sok furatszerelt alkatrész volt.

Később nehezen megoldható hibák javításával keresett meg a TELELUX, majd 2003 nyarán az egyik eredményjelző tervezésébe is besegítettem a cégnek. 2003 telén már egy általam tervezett eredményjelző vezérlést adott át Nyíradonyban és az UTE Megyeri úti jégcsarnokában a kft. Egyre több fejlesztést végeztem a cégnél. Kb. fél év elteltével már a kijelzőkártyákat is én terveztem. Az új kijelzőkhöz kapcsolódó fogadó-, illesztő- és vezélőáramkörök tervezését és gyártását is feladatul kaptam. A sportági programok írása továbbra is a kft feladata volt, ezzel soha nem foglalkoztam. Az én vezérlésem a kezelői számítógép és a tábla között volt. Elkészült a nagyobbik vezérlés, ami már nagy, mátrix kijelzők gyors és látványos működtetését teszi lehetővé. Ilyen berendezés például a cég egyik büszkesége, a debreceni Főnix csarnok media cube kijelzője. Szintén a nagy táblák között említhetjük a hódmezővásárhelyi és a Komjádi Béla uszoda óriási kijelzőit, vagy a békéscsabai sportcsarnok eredményjelzőjét.

A nagyobbik vezérlés kívülről


Ma már többnyire csak az furatszerelt, ami nincs SMD-ben...


Ma több, mint 40 eredményjelzőben dolgoznak az elektronikáim.

Két felvétel az ikrényi tábláról:

Ugrás a lap tetejére Utolsó módosítás: 2017.12.05
Copyright © 2008