English

Menü
Nyitólap
Bővebben
Software
Elérhetőségeink

Néhány munkánk
100MS/s DSO
DigiCam8
Arthur-PC
USB-s programozó
Eredményjelzők


USB-s programozó

Ez egy univerzális programozó/letöltő áramkör. A lényege, hogy gyakorlatilag bárminek a programozására használható. A legtöbb mai mikrokontroller, konfigurációs flash, CPLD és RAM bázisú FPGA áramkörbe beépítve valamilyen keveés vezetékkel megoldott, soros adatátviteli vonalon programozható. Legtöbbjüknek nincs szüksége semmilyen emelt feszültségre a programozáshoz. Így egyetlen programozóval tudjuk az összes általunk használt áramkört programozni.

Ez egy bus-powered áramkör, azaz az USB-ről kapja a működéséhez szükséges tápellátást, így nincs szükség külön hálózati adapterre (tápegységre).

Van rajta 8 darab I/O pont, amik mindíg a programozandó készülék tápfeszültségével megegyező jelszinten működnek. Ezzel 2.5 - 5V áramkörök programozhatók. A programozó a célkészülékekkel különböző kábelekkel köthető össze. A kábeleknek saját (48 bites) azonosítójuk van, így nem fordulhat elő félreprogramozás.

A nyolc I/O láb mellett van még a csatlakozón egy TTL jelszintű sorosvonal is, ami a sorosvonalon programozható áramkörök esetén jól használható. Ilyen mikrokontrollerek például az NXP (LPC2xxx) és Atmel (AT91SAM7) ARM magos mikrokontroller családjai vagy a Renesas (Hitachi) H8/300H alapú sorozata. A csatlakozón ezen felül kint van az USB +5V is.

A programozóban van egy ATmega128 mikrokontroller, ezzel biztosítva a precíz időzítéseket és a host oldali sw-ek könnyebb megírását. JTAG, i2c, SPI műveletek benne vannak, ezekre csak hivatkoznia kell a host oldali programnak. Jelenleg a következő eszközöket lehet vele programozni:

  • ATMEL: AVR mikrokontrollerek
  • Xilinx: xcf01s, xcf02x, xcf04s, xc18v01, xc18v02, xc18v04
  • ATMEL: AT17C256, AT17LV010
  • Microchip: PIC 16F84, 16F84A (Plusz elektronikát igényel a 12V miatt...)

További eszközök hozzáadása könnyen megoldható, ha ismert az adott eszköz programozási algoritmusa. Folyamatban van a Xilinx CPLD-k programozásának megírása, valamint az NXP ARM magos LPC sorozatához szükséges programok elkészítése.

A programozón van három LED, ami státuszinformációk megjelenítését szolgálja, valamint egy nyomógomb, aminek állapotát a host oldali program le tudja kérdezni, és annak függvényében indítani a programozást. Ez sorozatos programozásoknál kényelmesebbé teszi a munkát.


Ugrás a lap tetejére Utolsó módosítás: 2017.12.05
Copyright © 2008